میشل عون و بن‌بست تشکیل دولت لبنان-راهبرد معاصر

میشل عون و بن‌بست تشکیل دولت لبنان

میشل عون، رئیس جمهور لبنان از دو روز پیش تلاش‌های مستقیم خود را برای تشکیل دولت لبنان آغاز کرده، اما این تلاش‌ها تاکنون نتیجه ای در بر نداشته است.
تاریخ انتشار: ۱۴:۱۲ - ۲۱ آذر ۱۳۹۷ - 2018 December 12
کد خبر: ۱۴۲۶

به گزارش راهبرد معاصر؛ به نقل از روزنامه لبنانی الاخبار، میشل عون رئیس جمهور لبنان گرچه از چند روز پیش تحرکات خود را برای از بین بردن رکود در پرونده تشکیل دولت لبنان آغاز کرده، اما تاکنون این تحرکات نتایج عملی نداشته است. وی در همین راستا دیروز با هیئتی از حزب‌الله لبنان دیدار کرد و امروز نیز قرار است با نمایندگان فراکسیون گفتمان مشورتی که نمایندگان اهل سنت مستقل هستند دیدار کند. گفته می‌شود قرار است عون در این دیدار به آنها پیشنهاد کند که وزیری خارج از میان خودشان انتخاب کنند، اما آنها همچنان اصرار دارند که وزیر انتخاب شده باید از میان خود آنها باشد.


بدین ترتیب به نظر می‌رسد حل بحران تشکیل دولت که از زمان برگزاری انتخابات پارلمانی اخیر تاکنون ادامه داشته، روندی سهل ممتنع دارد. ممتنع از این منظر که برخی گروه‌ها به ویژه در تیم سعد حریری نخست‌وزیر مأمور تشکیل کابینه نمی‌خواهند نتایج انتخابات پارلمانی را به رسمیت بشناسند.


حریری هنگامی که به جایی رسید که مشخص شد دیگر نمی‌تواند نماینده انحصاری اهل تسنن لبنان باشد، این بحران را ایجاد کرد. با وجود رویکرد مثبت به وجود آمده در نتیجه تحرکات میشل عون، اما همچنان طرف‌های بحران به مطالبات خود پایبند هستند. عون گرچه از اصرار خود برای تشکیل سریع دولت سخن می‌گوید، اما نشست‌های برگزار شده دو روز پیش وی نتوانسته تغییری در روند حوادث ایجاد کند. حریری همچنان بر مطالبات خود اصرار دارد و حتی نمی‌خواهد با نمایندگان گفتمان مشورتی دیداری هم داشته باشد، چه برسد به اینکه آنها را به عنوان وزیر در کابینه خود و از سهمیه خود بپذیرد. او حتی بار دیگر تاکید کرده که اجازه نمی‌دهد رئیس جمهور لبنان نیز یکی از این شش نماینده را در کابینه قرار دهد.


عون در جریان دیدار با هیات حزب‌الله لبنان که شامل محمد رعد رئیس فراکسیون وفاداری به مقاومت در پارلمان و حاج حسین الخلیل معاون سیاسی سید حسن نصرالله دبیرکل حزب الله لبنان برگزار شد، تحولات به وقوع پیوسته در عرصه داخلی و مرزهای فلسطین اشغالی را مورد بررسی قرار داد. دو طرف در این دیدار توافق نظر داشتند که باید تحولات و تحرکات رژیم صهیونیستی در مرزها مورد بررسی و دقت نظر قرار گیرد.


رئیس جمهور لبنان تأکید کرد که تحرکات اخیر در نتیجه شکست تلاش‌های جبران باسیل وزیر خارجه صورت گرفته است. او بر ضرورت تشکیل دولت در نزدیک‌ترین فرصت تاکید کرده و گفت که ایده ارسال نامه به مجلس نمایندگان یکی از افکاری است که برای تشویق به تشکیل دولت مطرح شده و یک تصمیم اتخاذ شده نیست.


هیئت مذکور نیز رئیس‌جمهور لبنان را در جریان تحولات به وقوع پیوسته قرار داده و تاکید کرد که بحران در درجه اول در شکل تحولات وجود دارد. چرا که با وجود 4 بار درخواست 6 نماینده اهل تسنن، سعد حریری حتی حاضر نیست بر اساس نتایج انتخابات پارلمانی آنها را به رسمیت بشناسند و با آنها دیدار کند. مشکل به وقوع پیوسته در مضمون نیز از آنجا است که همه گروه‌های حاضر در لبنان حق نمایندگان گفتمان مشورتی در مشارکت در دولت وحدت ملی را به رسمیت می‌شناسند، اما بخشی از مشکل در اینجاست که راهکار فنی این مشارکت مورد توافق نیست.


عون نیز در این دیدار بر ضرورت دیدار حریری با نمایندگان مستقل اهل تسنن تاکید کرده و گفت که آنها حق دارند در دولت حضور داشته باشند.


هیئت حزب الله در این دیدار دو نکته مهم را تشریح کرد:


اول اینکه مطالبات متحدان خود را حمایت می‌کنند و به رضایت آنها راضی می‌شوند و هر توافقی که میان آنها با عون و حریری به دست ‌آید را می‌پذیرند.


نکته دوم اینکه حزب‌الله لبنان به هیچ وجه امکان ندارد متحدان خود را بنا به دلایل و اهداف دیگر دور بزند. حزب‌الله هرگز از این روش استفاده نمی‌کند، بلکه دیدگاه خود در خصوص مطالب مختلف را به وضوح و به صورت علنی مطرح می‌کند.


روزنامه الاخبار لبنان پیش‌بینی می‌کند که عون در نشست خود با 6 نماینده مستقل اهل تسنن به آنها پیشنهاد خواهد داد که شخصیتی غیر از خودشان را برای حضور در کابینه معرفی کنند، چرا که حریری نسبت به حضور آنها در کابینه حتی از سهمیه ریاست جمهوری ملاحظاتی دارد. از سوی دیگر چندین تن از نمایندگان مذکور به روزنامه الاخبار تأکید کرده‌اند که مواضع آنها ثابت است و یکی از این شش نفر باید در دولت حضور داشته باشند.


یکی از نمایندگان مذکور تأکید کرد که بحران موجود در نتیجه اصرار حریری به در انحصار گرفتن عرصه اهل تسنن به وجود آمده و این موضوع قابل پذیرش نیست. آنها می گویند: در تمامی طوایف تنوع سیاسی وجود دارد، چرا ما باید از این روند مستثنا شویم و نتایج انتخابات به رسمیت شناخته نشود؟




ارسال نظر
آخرین اخبار